paraplyermedtryck.se a - Om paraplyet

Paraply kommer från franskans parapluie som ordagrant betyder ”mot regn”. Dess material är till för att skydda mot väta och då framförallt regn. Motsvarande skydd mot som heter parasoll, dvs ”mot sol”.

Paraplyets historia

Båda användes redan under forntidens Egypten, Kina och dåtidens assyrier och perser. Det var dock inte det vanliga folket som hade åtkomst till paraplyer och parasoller utan endast kungligheter och furstar. De första riktiga dokumenterade paraplyerna som egentligen var parasoller, härstammar runt 3500 f.Kr. Paraplyet kom till Europa under medeltiden och var då fortfarande ett tecken på status. Dåtidens modeller var dock betydligt större än de små paraplyer vi använder oss av idag. För länge sedan var det fint att se blek ut och därför hade adelsdamerna alltid ett paraply eller ett parasoll vid sin sida.

Det första moderna paraplyet designades 1852 av Samuel Scott. Det var gjort av ett stålskelett och en oljad canvasduk som skulle stå emot regn. Tanken var att göra något för att bli av med överskottet av korsettstöttor för damer på den tiden, men sedan dess har paraplyet utvecklats markant och ”det används idag till många olika ändamål, bl. a som reklampelare” ( https://www.dn.se/ekonomi/det-racker-inte-med-regn-for-att-paraplyer-ska-salja/ ) för företag.

Från skydd till modepryl

Idag använder man sig inte bara av paraplyet som ett skydd. Designen på paraplyerna varierar och man kan faktiskt påstå att det har blivit en accessoarprecis som en väska eller ett par handskar. Inte sällan ser man folk med matchande skor, väska och mycket riktigt – ett paraply. Även materialet har kommit att förändras från den tunga canvasen till det vattentäta polyestertyget som är slitstarkt och tål alla väder. Idag utgör även de flesta paraplyer av en mekanism som gör att man kan fälla ihop paraplyet och göra det så litet att det passar in i en liten handväska. En liten ”fickmodell” introducerades 1920 av Hans Haupt och fällmekanismen kom under 60-talet.